Vakıf Kuruluş Senedi
GÖÇ VE DİASPORA VAKFI
MADDE 1: VAKIF ADI, MERKEZİ, KURUCULARI VE MALVARLIĞI
- Vakfın Adı : Göç ve Diaspora Vakfı’dır.
- Vakfın Kısa Adı : “GDV” dır.
- Vakfın Merkezi : Ankara İlidir.
- Vakfın Faaliyet Alanı : Yurt İçi ve Yurt Dışıdır.
- Vakfın Şube ve Temsilciliği : Gerek görülmesi halinde açılacaktır.
- Vakfın Organları : Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ’dur.
- Vakfın Kurucuları : Ali YANDIR, Yaşar KUTLUAY, Uğur YILDIRIM, Said DEMİR, Mehmet Ali BOLAT, Recep SEYYAR, Cihangir Şamil YILDIRIM, Oğuz ÜÇÜNCÜ ’dir.
MADDE 2: VAKFIN AMACI
Vakfın amacı; nerede olursa olsun sıkıntıya düşmüş, yerinden edilmiş, felakete uğramış, savaş, doğal afet vb. sebeplerle mağdur olmuş, göç etmiş ya da ettirilmiş, açıkta kalmış, zulme uğramış tüm insanların mağduriyet ve hak ihlallerinin tespitlerini yapmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmemesi için gerekli tüm girişimlerde bulunmak, mevcut diasporalarla çözüm ve koordinasyon içinde olmak, gerekli hallerde insani yardımlarda bulunmak, göçlere sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, savaş ve doğal afetler gibi acil durumlarda hızlı ve etkili insani yardım sağlamaktır.
MADDE 3: VAKFIN FAALİYETLERİ
- Amacını gerçekleştirmek üzere ihtiyaç duyulan ve yürürlükteki mevzuatların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunur.
- Çalışmalarını ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak belirlenecek prosedürlere göre yapar.
- Kar amacı gütmeyen özel ve kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler gerçekleştirir, çalışmalar yapar ve yardımlaşır, gerektiğinde bu kurum ve kuruluşlara üye olur.
- Çalışmalarının kamuoyuna duyurusunu, tanıtımını ve yayınını; dijital, yazılı, görsel, sesli, videolu, sanal ortam vb. materyaller ile yapar.
- Çalışmalarını kamuoyuna duyurmak, tanıtmak, yayınlamak, istişarelerde bulunmak, çalışmaların sürekliliğini sağlamak için her türlü toplantı, etkinlik ve programlar düzenler, düzenlenmiş olanlara katılır ve katkıda bulunur.
- Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve gerçekleştirilmesi maksadıyla her türlü araştırma yapar, yaptırır ve yapılanlara katkı verir.
- Amacını gerçekleştirmek üzere her türlü bilgi, belge, dokümanı temin eder ve muhafazasını sağlar.
- "Amaçlarını gerçekleştirmek üzere Yardım Toplama Kanunu çerçevesinde faaliyetlerde bulunur."
- İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak amacıyla Gıda Bankacılığı kapsamında bağış alır.
- Amacını gerçekleştirmek, mal varlığını artırmak ve gelir temin etmek maksadıyla eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel tesisler ile ticari, sınai, kültürel ve zirai işletmeler kurar, satın alır veya ortak olur, faaliyetlerde bulunur. Konserler, paneller, yarışmalar, çekilişler, yardımlaşma toplantıları, müzayedeler organize eder."
- İlgili mevzuat dâhilinde gerekli müsaadeler alınarak her seviyede eğitim ve öğretim kurumları (ilköğretim, kolej, yüksekokul, üniversite, enstitü, kurs, yurt, kütüphane, bilimsel araştırma-geliştirme ve dokümantasyon merkezleri) açar, sosyal, kültürel ve spor tesis ve merkezleri açar.
- Yakın felaket veya savaş tehlikelerine karşı önlem alınması için gerekli organizasyonları yapar. Sivil savunma kuruluşları ile iş birliği içerisine girer. Bölgede yaşayanların zarara uğramaması için her türlü tedbirleri alır.
- Vakıf, dünyada zulme uğrayan kimseleri tanıtmak ve gerekli desteği sağlamak amacı ile sesli veya görüntülü yayınlar yapar, miting ve gösteri yürüyüşler tertipler; spor organizasyonları, yarışmalar, müzayedeler tertipler; anma geceleri ve konserler organize eder.
- "Mal varlığını geliştirmek amacıyla her türlü ticari, sınai, kültürel ve zirai faaliyetlerde bulunur. İşletmeler kurar, kurulu bulunanları satın alır veya ortak olur."
- "İlgili mevzuat dâhilinde gerekli müsaadeler alınarak her seviyede eğitim ve öğretim kurumları (ilköğretim, kolej, yüksekokul, üniversite, enstitü, kurs, yurt, kütüphane, bilimsel araştırma-geliştirme ve dokümantasyon merkezleri) açar, sosyal, kültürel ve spor tesis ve merkezleri açar, spor kulüpleri kurar."
- "Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve gerçekleştirilmesi maksadıyla her türlü araştırma yapar, yaptırır ve yapılanlara katkı verir." Yurt içi veya yurt dışında eğitim gören lisans, lisans üstü veya doktora öğrencilerine hangi uyruktan olursa olsun burs verir ve eğitimlerine destek olur.
- "İnsani yardım ve destek faaliyetleri örgütlemek, bu amaçla her türlü alt yapı tesisi kurmak, kurulmasına destek olmak ve bu konuda çalışan kuruluşlarla iş birliğinde bulunmak.
- Vakfın amaçlarında belirtilen hedef kitlelerin; temel insan haklarından yararlanması için ulusal ve uluslararası mevzuat konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak, mevzuatın evrensel hukuk doğrultusunda gelişmesi amacıyla mücadele etmek, yayınlar çıkarmak, hukuksal yardım ve/veya danışma birimleri kurmak, bu konuda ulusal veya uluslararası kuruluşlarla ve dünyanın neresinde olursa olsun mevcut diaspora yapılarıyla iş birliği geliştirmek.
- "Vakfın amaçlarında belirtilen hedef kitlelerin tıbbi, psiko-sosyal, kültürel, çevresel ve ekonomik sorunlarını saptamak, bu sorunlara dikkat çekip çözümler üretmek için bilimsel araştırmalar yapmak, projeler geliştirmek ve uygulamak."
- Vakfın amaç bölümünde değindiği hedef kitlenin maruz kalabileceği her türlü ırkçı ve ayrımcı uygulamaya, bu yönde oluşabilecek toplumsal baskıya karşı bilgilendirici ve eğitici faaliyette bulunmak. Gerekli durumlarda hukuki mücadele yürütmek. Irkçılıkla mücadele kapsamında ortaöğretim, üniversite vb eğitim kurumlarında etkinlikler, konferanslar v.b. gerçekleştirmek, ilgili bakanlıklar ve kuruluşlar ile çalışmalar yaparak müfredatlar da bu minvalde içerikler oluşturulmasına katkı sağlamak.
- "Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek; dokümantasyon merkezi oluşturmak, vakıf çalışmalarını duyurmak ve amaçlarını gerçekleştirmek için gazete, dergi, kitap gibi yayınlar çıkarmak, sesli ve görüntülü eserler üretmek, bunları yayınlamak; fuar ve festivallere katılmak. Bu doğrultuda konuların daha iyi anlaşılabilmesi ve sorunlara çözüm üretilebilmesi amacıyla iletişim, görsel ve basılı yayın araçlarını kullanarak, kamuoyunu aydınlatmak."
- Vakfın, amaçları doğrultusunda geliştirilen projeler ve ürünlerle ilgili fikri mülkiyet haklarını edinme, yönetme ve koruma yetkisi vardır.
- Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak, yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.
- Vakıf faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır ve taşınmaz malları satın almak, bunları satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf ve/veya federasyon kurmak, kurulu bir federasyona katılmak.
- Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki vakıf ve/veya kuruluşlara üye olmak, bu örgütlerle proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
- Vakfın amacını gerçekleştirmek üzere benzer amaçlı vakıflardan, işçi/işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım almak; vakıf amaçlarına uygun kurumlara maddî yardımda bulunmak.
- Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde ilgili Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kurı ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.
- Bireysel ve/veya toplu halde sığınma ya da mülteci statüsü için başvuran dünyanın neresinde olursa olsun herhangi bir statüdeki göçmen kişilerin haklarını savunabilmeleri amacıyla bu kişilere rehberlik ve danışmanlık yapmak, ilgili makamlarla iletişim kurmalarını sağlamak.
- "Dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilecek doğal afet veya savaş, iç çatışma, kıtlık vb. sebeplerle ortaya çıkan felaketzede, göçmen ve sığınmacılara, insan hakları ihlaline uğramış kişilere gerekli her türlü yardımda bulunmak ve danışmanlık hizmeti vermek."
- Ülkemizde ve yurtdışında bulunan Üniversite ve diğer eğitim kurumlarıyla ortak projeler yapar,
- "Dünyanın herhangi bir bölgesinde yaşanacak doğal afet, savaş, iç savaş, kıtlık vb. sebeplerle oluşan ihtiyaçlara cevap vermek üzere arama kurtarma ekipleri kurmak, ekiplere gerekli eğitimleri vermek, gerektiğinde eğitim ve koordinasyon merkezleri kurmak ve gerekli malzemeleri tedarik etmek, afet durumunda arama kurtarma ekiplerini ihtiyaç duyulan bölgelerde görevlendirmek. Benzer faaliyette bulunan özel ve tüzel kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak, yapılana destek olmak."
- Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki vakıf ve/veya kuruluşlara üye olmak, bu örgütlerle proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak, Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu gibi kuruluşlarla ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde ortak çalışmalar yapmak, projeler üretmek ve yürütmek."
MADDE 4: VAKFIN GAYESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ VE İŞLEMLER:
Vakıf gayesine ulaşmak için taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, vakıf malvarlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurtiçi ve yurt dışındaki vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya, kamu kurum ve kuruluşları dışındakilerden yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetten gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dâhil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletlerini kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunları doğrudan işletmeye ya da denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanununun ilgili maddelerinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.
Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.
MADDE 5: VAKFIN ORGANLARI
- Mütevelli Heyeti,
- Denetim Kurulu,
- Yönetim Kurulu,
MADDE 6: MÜTEVELLİ HEYETİ
Vakfın ilk mütevelli heyeti Ali YANDIR, Yaşar KUTLUAY, Uğur YILDIRIM, Said DEMİR, Mehmet Ali BOLAT, Recep SEYYAR, Oğuz ÜÇÜNCÜ ve Şamil YILDIRIM’ dır.
Mütevelli heyet üyeliğinin boşalması halinde, boşalan üyeliklere ve mütevelli heyete yeni eklenecek üyelere, yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinden en az 2 tanesinin teklifi ve mütevelli heyetin oy birliği ile alacağı kararla seçilir.
MADDE 7: MÜTEVELLİ HEYETİNİN GÖREV VE YETKİLERİ:
Mütevelli heyet vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir:
- Yönetim kurulunu seçmek,
- Denetim kurulunu seçmek,
- İhtiyaç duyulması durumunda İstişare Kurulu oluşturmak,
- Vakıf yönetim kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile denetim kurulu raporlarını görüşüp incelemek, yönetim kurulunun ibrası konusunda karar vermek,
- Yönetim kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
- Kamu görevlileri dışındaki yönetim ve denetim kurulu üyelerine huzur hakkı verilip verilmeyeceğini, verilecekse miktarını belirlemek,
- Gerektiğinde vakıf senedinde ilave ve değişiklikler yapmak,
- Vakıf faaliyetleri konusunda genel politikaları belirlemek.
- Kendi üyeleri arasından beş yıl süre ile bir başkan ve bir başkan vekili seçmek.
- Vakıfla ilgili yönetmelikleri karara bağlamak.
- Vakfın fesih ve kapatılmasına karar vermek.
MADDE 8: MÜTEVELLİ HEYETİN TOPLANTI ZAMANI VE KARAR NİSABI:
Vakıf Mütevelli heyeti yılda bir Haziran ayı içinde Yönetim Kurulunun çağrısı ile olağan toplantısını yapar. Mütevelli Heyeti Başkanı, Yönetim Kurulu ile Denetleme Kurulu’nun lüzum görecekleri hallerde veya Mütevelli Heyeti üyelerinin dörtte birinin Yönetim Kuruluna yazılı müracaatları üzerine olağanüstü toplanır.
Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak, olağan toplantıda divanın teşkilinden hemen sonra, hazır bulunanların, en az onda birinin yazılı önerisi ile senet değişikliği ve vakıf organları ile vakfa yükümlülük ve sorumluluk yükleyecek konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür.
Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce üyelere imza karşılığı, taahhütlü mektup, gazete ilanı veya günün iletişim araçlarıyla (mail, sms, posta vb.) bildirilir.
Mütevelli heyet, üye tamsayısının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde toplantı, bir hafta sonra aynı gün ve saatte aynı yerde yapılır. Bu ikinci toplantıda toplantı nisabı, üye tamsayının yarısından (1/2) az olamaz.
Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu iki oy sayılır. Oylamanın açık mı kapalı yapılacağı karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekâlet toplanamaz.
Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için karar yeter sayısı, üye tamsayısının 2/3’üdür.
MADDE 10: YÖNETİM KURULU
Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe iki yıllığına seçilecek 5 asil ve 2 yedek üyeden oluşur.
Vakıf Mütevelli heyetinden veya dışından kişilerin yönetim kuruluna seçilmesi mümkündür. Yönetim kurulunun ilk toplantısında başkan, başkan yardımcısı ve muhasip üye seçilerek görev taksimi yapılır. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren üyenin yerine, sırasına göre yedek üyelerden biri göreve çağrılır. Yönetim kurulu asgari olarak 3 ayda bir kere toplanır. Bu olağan toplantılar dışında Yönetim Kurulu Başkanı, kurulu her zaman toplantıya çağırabilir.
Toplantı yeter sayısı Yönetim Kurulu üyelerinin 2/3’sidir. Kararlar mevcudun 2/3’si ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu iki oy sayılır.
MADDE 11: YÖNETİM KURULUNUN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Yönetim kurulu, vakfın idare ve icra organıdır.
- Vakıf gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular.
- Mütevelli heyetçe belirlenen genel politikalar ışığında, vakıf faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve mütevelli heyetin onayına sunar.
- Vakıf malvarlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar.
- Vakıf tüzel kişiliği adına, bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali ve sair konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar.
- Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlenmek kaydıyla vakfa genel müdür atar, vakıf genel sekreterliği veya benzeri yardımcı birimler oluşturabilir, gerektiğinde görevlerine son verir.
- Vakıfta istihdam edilecek personeli belirler, atamasını yapar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde işlerine son verir.
- İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, yurtiçinde ve yurtdışında şube ve temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar.
- Vakfın muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir-gider cetveli ve bilançoların düzenlenerek ilgili idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar.
- Mütevelli heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular.
- Mütevelli heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir.
- Mütevelli heyet toplantılarında, döneme ait vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar.
- İlgili mevzuat ile vakıf senedi ve vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar.
- Vakfın faaliyet alanları ile ilgili ihtiyaç duyulması halinde komisyonlar kurar. Komisyonun çalışma usul ve esaslarını, üyelerini, düzenleyeceği/tutacağı belge ve defterlerini belirler.
- Gerektiği takdirde, vakfın iş ve işlemlerinin ulusal ve uluslararası genel mevzuat ve iç mevzuat hükümlerine uygunluğunu denetlemek üzere iç kontrol ve uyum birimi oluşturur. Söz konusu birimin çalışma alanları, usul ve esaslarını belirler.
- İhtiyaç duyması halinde vakfın yönetim faaliyetlerini yürütmek üzere İcra Kurulu veya Genel Müdürlük kurar, İcra Kurulu veya Genel Müdürlüğün çalışma usul ve esaslarını, düzenleyeceği/tutacağı belge ve defterlerini belirler.
- Vakfın faaliyetlerini duyurmak, kamuoyunu bilgilendirmek ve etkilemek için iletişim stratejileri geliştirir. Bu kapsamda, sosyal medya yönetimi, web sitesi içerik ve tasarımı gibi faaliyetlerin planlanması ve yürütülmesini sağlar. Ayrıca, dijital araçlar kullanarak vakfın iç iletişimini güçlendirir ve dijital yönetim sistemlerini geliştirir,ihtiyaç olması halinde bu çalışmaları yürütecek birimler kurar.
MADDE 12- VAKFIN TEMSİLİ
Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı veya başkan yardımcısına devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden, bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.
MADDE 13: DENETİM KURULU
Denetim Kurulu, Mütevelli Heyetçe kendi içinden veya çoğunluk oluşturmamak üzere dışarıdan iki yıllığına seçilecek 3 (üç) asil, 2 (iki) yedek üyeden teşekkül eder.
Denetim Kurulu Mütevelli Heyeti adına, Vakıf faaliyetlerinin ve çalışmalarının her türlü inceleme, araştırma ve denetlemesini yapar ve hazırlayacağı raporları Mütevelli Heyeti toplantısından en az 15 (on beş) gün önce Mütevelli Heyeti Başkanı’na verir.
Denetim Kurulu gerekli görmesi halinde faaliyet ve hesapları Bağımsız Denetim Kuruluşlarına denetletir.
MADDE 14: İSTİŞARE KURULU
İstişare Kurulu, Vakfın istişare organı olup sahasında üstün araştırma ve çalışmalarda bulunan kişiler ile Vakıf’ta Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu Üyeliği yapmış ve vakfa maddi ve manevi katkıları bulunan kişiler arasından, Yönetim Kurulu’nun önerisiyle Mütevelli Heyetince gerekli görülmesi durumunda teşekkül ettirilebilir.
MADDE 15: VAKFIN GELİRLERİ
- Bireysel ve kurumsal olarak yapılan nakdi ve aynî bağışlar,
- Vakfın amacına uygun olmak kaydıyla yapılan şartlı bağışlar.
- Sponsorluk gelirleri,
- Ticari kuruluşlarla yapılabilecek işbirliklerinden elde edilecek gelirler,
- Varsa iştiraklerden ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler,
- Yasal prosedür takip edilmek kaydıyla uluslararası kuruluşlardan sağlanacak karşılıksız proje fonları,
- Vakfın amacını gerçekleştirmek amacıyla yasal izinler alınmak kaydı ile düzenlenecek kampanyalardan elde edilecek diğer gelirlerdir.
- Yurtdışından yapılacak gerçek ve tüzel kişi bağışları
- Vakfın taşınır ve taşınmaz malları ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, prim, temettü gelir payı ve diğer gelirleri ile bunların satışlarından sağlanacak değer artışları,
- Vakfın sahibi bulunduğu ya da bulunacağı ortak olduğu İktisadi İşletme, Şirket ve diğer ortaklıklardan elde edilecek gelirler,
- Gösteriler, şenlikler, fuarlar, kermesler ve her türlü toplantılardan elde edilecek gelirler,
MADDE 15: VAKFIN GELİRLERİ
a- Her türlü menkul, gayrimenkul, ayni ve nakdi bağışlar ile yerli veya yabancı şirketlerin intifa senetleri, kuponları vb. kıymetli evrakları.
b- Bireysel ve kurumsal olarak yapılan nakdi ve ayni bağışlar.
c- Vakfın amacına uygun olmak kaydıyla yapılan şartlı bağışlar.
d- Sponsorluk gelirleri.
e- Ticari kuruluşlarla yapılabilecek işbirliklerinden elde edilecek gelirler.
f- Varsa iştiraklerden ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler.
g- Yasal prosedür takip edilmek kaydıyla uluslararası kuruluşlardan sağlanacak karşılıksız proje fonları.
h- Yurtdışından yapılacak gerçek ve tüzel kişi bağışları.
i- Vakfın taşınır ve taşınmaz malları ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, prim, temettü gelir payı ve diğer gelirler ile bunların satışlarından sağlanacak değer artışları.
j- Vakfın kuracağı, ortak olacağı veya işleteceği kuruluşlardan, organize edeceği sergi, panel, çekiliş, müzayede, gösteri, şenlik, fuar, kermes ve her türlü toplantılardan elde edilecek gelirler.
k- Vakfın sahibi bulunduğu ya da bulunacağı, ortak olduğu iktisadi işletme, şirket ve diğer ortaklıklardan elde edilecek gelirler.
- Vakfın amacını gerçekleştirmek amacıyla yasal izinler alınmak kaydı ile düzenlenecek kampanyalardan elde edilecek diğer gelirler.
- Patent, marka, telif hakları gibi fikri mülkiyet haklarının kullanımı veya lisanslamasıyla elde edilen gelirler.
MADDE 16: VAKIF GELİRİNİN TAHSİS, DEĞERLENDİRİLMESİ VE SARF EDİLECEĞİ YERLER
Vakfın yıllık brüt gelirlerinin en az üçte ikisi vakfın amaçlarına, kalanı yönetim ve idame giderleri ile ihtiyata ve vakıf malvarlığını artırıcı yatırımlara tahsis ve sarf olunur.
MADDE 17: RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ
Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az beşte birinin (1/5) yazılı teklifi ile mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.
MADDE 18: VAKFIN SONA ERMESİ
Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde vakfın tasfiyesinden arta kalan malvarlığının hangi kuruluş ya da benzer amaçlı vakfa devredileceği mütevelli heyeti tarafından belirlenecektir.
Vakfın feshi, ancak yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üye tamsayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ve mütevelli heyet üye tamsayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkemece verilecek karar ile mümkündür.
MADDE 19: VAKIF KURUCULARI
Madde 19- Vakıf kurucularının adı, soyadı aşağıda gösterilmiştir.
AD – SOYAD
- Ali YANDIR
- Yaşar KUTLUAY
- Uğur YILDIRIM
- Said DEMİR
- Mehmet Ali BOLAT
- Recep SEYYAR
- Şamil YILDIRIM
GEÇİCİ HÜKÜMLER:
Geçici Madde 1- Vakfın ilk geçici yönetim kurulu, aşağıda adları yazılı üyelerden oluşmuştur.
İlk Geçici Yönetim Kurulu:
- Recep SEYYAR
- Barış Toprak ŞAHİN
- Mete Yusuf USTABULUT
- Ammar YAĞCI
- Ufuk Necat TAŞÇI
.